Despre fotografie si zambet

Fotografie si zambet

Foto botez Piatra Neamt by FloartgraphyVi s-a intamplat sa priviti o fotografie si sa zambiti instantaneu? V-ati pus intrebarea ce v-a provocat acel zambet? Continutul, faptul ca era ceva dragut, cineva cunoscut va facea cu ochiul in poza respectiva, ceva care va aducea aminte de o amintire placuta? Ce ne face de fapt sa zambim atunci cand privim o  fotografie? Sa incercam sa raspundem.

Fotograful, care se duce la un eveniment sau este prezent din intamplare, este atras de un obiectiv anume. Cadrul surprins este reusit. Insa ceva anume din poza ne atrage atentia. Ne zambeste si noi ii raspundem in acelasi mod. Pasiunea cu care surprinde acel cadru, veselia uni grup ori somptuozitatea unui peisaj, continutul de dincolo de fotografia in sine ne atrage atentia si determina o ridicare usoara a colturilor gurii. Din spatele fotografiei, este cineva care ne zambeste. Satisfactie, bucuria cu care a facut fotografia, zambetul interior al fotografului. Cu cat zambetul ascuns este mai sincer, mai profund, mai sublim, cu atat poza va fi mai bine apreciata. Ati incercat vreodata sentimentul acesta? Ati facut o fotografie care sa fie apreciata in modul acesta?

Personal, atunci cand ma aflu in fata unui subiect sau, de multe ori mai dificil, in fata unui grup de oameni, zambesc eu primul. Am siguranta ca ceilalti imi vor raspunde. Si de fiecare data “pasarica”, “cheese” (sau in traducere libera: “branza” – ati zambit deja?) va avea rezultatul dorit. Entuziasmul cu care faci o poza iti aduce mai multe aprecieri decat tehnica cu care ai facut-o. Nu, nu subminez importanta cunostintelor, a cartilor citite despre fotografie, a cursurilor, a ghidului despre aparatul pe care il detineti. Subliniez insa ceva extrem de important care face diferenta intre un fotograf apreciat si unul mai putin apreciat.

Foto by Floartgraphy

Unii stiu probabil lucrul acesta, pentru alte persoane este probabil o noutate. Prinsi de tehnica cu care sa faca o fotografie, cum sa se aseze, “ah, cat de greu este aparatul”, unde este impartit ecranul in trei, “vai, verticala” etc., uita de lucrul cel mai important. O poza apreciata este cea in care zambetul interior, dar si pasiunea cu care fotografiezi un obiectiv este prezenta.

Primul gand pe care il am atunci cand colaborez cu cineva in acest domeniu este cum sa-l fac sa zambeasca. Atunci cand plec la un eveniment, inainte de a-mi verifica acumulatorii, cardurile, blitz-ul, aparatul, imi programez un zambet. Imi imaginez scena de oriunde ar fi, chiar daca nu cunosc locul, in functie de acel zambet. Si in mod sigur asa va fi.

Data viitoare cand vei zambi privind o fotografie adu-ti aminte ca in spatele ei sta cineva. Cineva care iti zambeste. Tu cand ai facut ultima data o fotografie cu zambet? Astept comentariile si, eventual, zambetele voastre din spatele comentariilor…

3 thoughts on “Despre fotografie si zambet”

    • Chiar si cand nu vezi asta? Asta e chiar senzational… glumesc acum. Da, asta face diferenta de multe ori, sunt multi fotografi foarte buni insa prea incruntati. In orice ipostaza esti, doua elemente te pot scoate din orice incurcatura: zambetul si magicul “multumesc”. Cred ca o sa abordez si acest subiect la un moment dat. Vezi, din doua zambete a mai rasarit o idee… 🙂

Leave A Comment