Q1: Ce inseamna editarea foto?
Editarea foto se refera la ajustarile de luminozitate, culoare, reincadrare (crop), astfel incat fotografiile exprima viziunea fotografului si ating un anumit standard.
Ceea ce se vede pe un monitor este diferit de ceea ce iese pe hartie, in primul rand din cauza ca majoritatea monitoarelor nu sunt calibrate corect, iar luminozitatea (brightness) nu este o problema daca este prea mare. Dimpotriva, unele monitoare redau luminozitatea prea mica. Ochiul uman poate sa-si dea seama de aceste aspecte daca are experienta necesara.
Pentru ca printurile din album (sau pe hartie) sa iasa bine, e foarte important culorile sa fie calibrate, iar luminozitatea sa fie setata corect.
Fotografii pot modifica intentionat balansul de culori sau trec imaginea in alb-negru, astfel incat sa dea o anumita tenta (tint) pozelor. Ei apeleaza la aceste tehnici pentru a exprima o stare, o emotie. Dar asta e o alta chestiune si depinde de fiecare fotograf in parte, de viziunea lui, de context si, nu in ultimul rand, de cunostintele pe care le are.
Q2: La ce se refera retus foto (retouch)?
Retusurile se refera in general la portrete, la pozele apropiate cu fata unei persoane sau a unui cuplu. Fotograful “curata” fata de asperitati sau alte imperfectiuni si da o tenta personala imaginii, tehnici avansate de luminozitate locala, umbre si spoturi luminate in compozitie. De asemenea, este corectat si background-ul de diverse elemente care distrag atentia de la personajele surprinse in fotografie.
Q3: Cum se programeaza sedintele foto?
Sedintele foto obisnuite se programeaza si cu cateva zile inainte, in functie de disponibilitatea fotografului. Trebuie luata in calcul o durata minima de 2 ore, care include pregatirea aparatelor, setarea si adaptarea la conditiile de lucru.
Ideal este sa faceti acest lucru cu mult timp inainte in cazul nuntilor, care pot fi programate chiar si cu 1-2 ani mai devreme. Insa in ceea ce privesc botezurile sau onomasticile, se stabilesc detaliile mai aproape de eveniment. Este bine sa fie luat in calcul si durata in functie de eveniment. Cel mai bine, dupa ce ati stabilit data, sa ne intalnim si sa discutam sau la telefon.
Q4: Ce inseamna editare video?
Editarea video are o parte asemanatoare cu cea foto, referitor la culoare, luminozitate, mici reincadrari (daca rezolutia camerei si calitatea imaginii sunt mai mari).
Dincolo de aceste aspecte, editarea video se refera la succesiunea de cadre, modul in care sunt combinate si armonizate cu muzica de fundal, continuitatea sunetului. Practic montajul propriu-zis al imaginilor. La foto nu exista succesiune de imagini, poate doar colaje din mai multe poze.
Evident ca sunt si trucaje in partea de film, dar implica de tehnici avansate de editare, cunostinte aprofundate, timpul de lucru este mai mare, iar costul unui astfel de montaj este semnificativ mai mare. Ideal este ca omul care filmeaza sa fie profesionist si imaginea sa fie buna ca luminozitate, culoare si incadrare, astfel incat editarea imaginilor sa se concentreze pe armonizarea/sincronizarea cu muzica si povestea evenimentului.
Q5: De ce este important sa aveti echipa de profesionisti la evenimentul dvs?
Profesionistii se impart in 2 categorii: cei care se lauda si cei care sunt. Ma refer la cei care sunt. Cel mai important motiv este ca evenimentele sunt de obicei unice si nu va puteti permite sa ratati pozele sau filmarea cu ajutorul unui “prieten”. Sau, mai rau, sa le faceti cu telefonul. Al doilea pentru ca nu aveti mult timp la dispozitie sa le faceti dvs, in cazul botezurilor sau aniversarilor. Sunt evenimente incarcate de emotii si veti rata cam 90% din momentele care trebuie imortalizate.
Un alt motiv este ca profesionistii au un ochi dezvoltat si suficienta experienta astfel incat sa surprinda mai mult decat ce vad amatorii, plus diverse alte unghiuri, lumini, retusuri ulterioare ale fotografiilor sau chiar trucaje. Si acorda o importanta atat personajelor principale, dar si detaliilor din fundal sau peisajelor. Aparatele, obiectivele pe care le detin si modul in care lucreaza cu ele permit fotografii deosebite. Faptul ca intotdeauna au un aparat de backup, ceea ce va da garantia ca nu au cum sa se intample “accidente” in timpul evenimentului.
Ei stiu sa foloseasca aparatura din dotare la maxim, stiu sa se pozitioneze, stiu sa lucreze cu lumina naturala sau alte surse, ceea ce se intampla prea putin in cazul prietenilor care detin un aparat mai bun. Si nu in ultimul rand, stiu sa proceseze materialele surprinse, foto sau video, astfel incat materialul final poate fi semnificativ mai bun decat imaginile initiale.
Q6: Cum se contracteaza un fotograf sau o echipa pentru un eveniment?
Dupa ce ati hotarat data evenimentului, cel mai bine este sa ne contactati pentru a verifica disponibilitatea pentru ziua respectiva. Va trimitem o oferta scrisa pe email sau va prezentam la telefon diverse informatii, in functie de ce va intereseaza cel mai mult.
Dupa ce va decideti, urmeaza sa ne intalnim pentru a stabili ultimele detalii si pentru a incheia contractul de colaborare. In urma semnarii contractului data respectiva este rezervata.
Q7: De ce sa aleg photobook?
In primul rand, photobook-ul a inlocuit albumele clasice care avea pozele atasate pe fiecare pagina si se scoteau, se murdarea foarte usor la prima atingere.
Albumele de tip foto-carte sau photobook au pozele asezate in colaje si printate direct pe pagina. Colile pe care sunt tiparite au caracteristici specifice care nu retine urmele degetelor foarte usor, sunt cartonate (practic la colile sunt lipite ca un sandwich pe un strat special de PVC), usor de manevrat. Intr-un photobook standard de 40 de pagini pot intra intre 80 si 100 de fotografii, insa cu cat sunt mai multe cu atat sunt mai aglomerate colajele, iar pozele mai mici. Recomandam photobook-urile mari tocmai pentru a fi vizibile toate persoanele din poze, iar portretele se vad exceptional.
Printurile sunt facute pe coli speciale, cu cerneala care se deterioreaza foarte greu, producatorii garanteaza cateva zeci de ani. Depinde si de conditiile in care sunt pastrate. De asemenea, recomandam si oferim cutii de protectie pentru albume, in special pentru praf, dar si pentru alte substante care pot patrunde accidental. Copertile din piele sunt usor de intretinut si durabile in timp.
Q8: Cate fotografii primim?
Numarul de fotografii este in functie de eveniment. Suntem prezenti acolo si surprindem cele mai importante momente. Ne concentram pe calitatea fotografiilor, pe emotii, relatii si sens. Numarul lor este dat in mare parte de complexitatea evenimentului si de bunul simt, nu de o limita anume. La un botez (+cumatrie) este un numar minim de 400, la o nunta un minim de 600.
Q9: Cat timp dureaza pana primit tot pachetul?
Implicarea noastra nu se termina la finalul evenimentului. Dupa aceea incepe partea de editare care dureaza zeci de ore cumulate. Atentia la detalii, selectia si prelucrarea imaginilor fac parte din acest proces pana ajung intr-o forma finala pe suportul fizic. In medie dureaza intre 30 si 60 de zile, cu mentiunea ca in cazul photobook-urilor poate dura mai mult. Selectia imaginilor pentru album este facuta de dvs. dupa editarea fotografiilor.
Q10: Faceti si sedinte foto before sau after-wedding (Save the date / Trash the dress)?
Aceste sesiuni foto se fac, cum reiese din denumirea lor, inainte sau dupa eveniment. Locatia si momentul este stabilit de comun acord cu mirii. Se pot face in alt anotimp, iar o selectie de fotografii poate fi inserata si in albumul de nunta.
Vrei mai multe informatii?
Trimite intrebarile pe email, promitem ca vom raspunde cat se poate de repede!
Toate aprecierile noastre #Floartgraphy!!! Recomandam cu drag!!!
Servicii de calitate, idei pentru cat mai multe cadre si poze cat mai bune.
Floartgraphy surprinde poate ce doar cativa reusesc si anume emotii, trairi si momente importante din viata! Recomand cu convingerea ca poate multumi pe oricine.
Incep si eu prin a va multumi pentru tot, mai ales pentru ca ne-am simtit bine la sedinta foto si ca materialele sunt de calitate! Ne-am inteles bine intr-un moment cand presiunea e destul de mare si nu ai cum sa fii atenta la tot ce se intampla in jur (eu sunt destul de incapatanata si nu stiu cat de bine iesea treaba daca mi s-ar fi impus sau cerut sa fac ceva anume). Felicitari si mult succes in continuare! Ada (&Paul)