Daca vrei un domeniu propriu iti las cateva sfaturi, de care poti sa tii cont (sau nu 😀 ). Ma refer la cele pe wordpress, insa e valabil si daca le-ai facut cu Blogger sau alte platforme. Eu le-am folosit la achizitionarea domeniului meu, floartgraphy.com. In curand o sa dau drumul la site si o sa le asigur o conexiune si continuitate. Daca ma urmaresti aici, o sa-ti dau de veste cand o sa lansez site-ul, ca sa tinem legatura.
1. Cumpara un domeniu .ro daca activitatile tale sunt in special pentru Romania. Te costa o singura data aproximativ 200 lei si cam atat (pana si asta variaza cu cateva zeci de lei, de la o firma la alta!!!). Daca nu esti sigur ca o sa mearga afacerea pe care o promovezi sau vrei un cost mai mic platit anual, poti incerca .com, .net, .eu. Eu am optat pentru floartgraphy.com, pentru ca doresc sa ofer servicii si in alte tari decat Romania.
Precizez ca la domeniile .ro se va schimba legislatia, insa voi scrie un articol separat cu detalii.
2. Inregistreaza domeniul si ia gazduire de la acelasi provider, te costa mai ieftin (preturile sunt diferite de la firma la firma).
3. La webhosting iti recomand o capacitate 2 – 4 GB mi se pare suficient pentru un site cu postari pe un canal youtube, ca sa nu-l incarci… poze oricum nu recomand la rezolutie mai mare de 1800×1200, clasicul 900×600 e suficient.
4. Mutarea blog-ului nu e mare lucru, insa galeriile foto s-ar putea sa le mai adaugi odata. Resursele serverului care incarca datele in website sunt cam limitate pentru pagini incarcate cu fotografii. Tot ce este pagina sau articol sunt copiate intocmai. Inclusiv comentarii…
5. Daca ai pornit cu platforma wordpress, mergi tot cu wordpress… mai este si joomla, insa mi s-a parut mult mai complicat, chiar daca mi s-a parut mai profesional. L-am folosit o perioada, teme faine insa cu plugin-uri exclusiviste. Cam alambicat sistemul lor.
6. Design-ul si personalizarea se face oricum, indiferent pe ce platforma lucrezi. Acum… daca te pricepi cat de cat cumperi o tema care iti place si te apuci de lucru. Daca nu, iei una cu mai multe optiuni si platesti un programator/webdesigner… prima varianta costa intre 20-75 euro si cateodata mi se pare mai ieftina (plata prin paypal sau card), a doua varianta e la mica intelegere si s-ar putea sa fie mai scumpa.. insa nu dispera, poti gasi si oameni binevoitori…
7. Fa-ti un logo si favicon inainte in functie de culorile de baza pe care le preferi. Astfel, vei sti dupa ce culori sa-ti construiesti site-ul dupa aceea.
8. Fa-ti un gravatar, fa-ti o identitate de “proprietar” al site-ului. Asta am facut eu prima data cand am lansat blogul floartgraphy.wordpress.com.
9. Informeaza-te un pic despre seo, conteaza foarte mult. Asta poti sa faci si singur, daca iti dai interesul si urmaresti mereu pozitionarea pe google sau bing, yahoo e platit, insa “softaculous” te ajuta si pe-acolo. Softaculous (softul de management al site-ului – foarte usor de utilizat) e prezent la toate firmele de webhosting, cine nu are e cam suspect (in opinia mea. Daca nu te descurci, apeleaza la profesionisti, e foarte important sa fii gasit in motoarele de cautare.
10. Cauta si inscrie site-ul pe directoare (de site-uri) care te intereseaza. Inclusiv pe google si bing, fa chestia asta singur. Daca nu o faci tu, operatiunea costa intre 25 si 80 euro, depinde de cei cu care alegi sa lucrezi si de numarul de directoare.
11. Nu te lua dupa recomandari numai de pe alte site-uri sau forum-uri (sunt indivizi care fac in mod special reclama pentru o firma sau alta), ia legatura cu firma de webhosting si comunica cu ei. O sa-ti spuna multe lucruri promptidunea si modul de adresare. Insa si comentariile si opiniile de pe internet conteaza. Testeaza site-ul lor macar, si el are multe de spus. Vezi cat de repede se incarca, vezi daca au un certificat SSL la inregistrare. Spune multe despre ei.
Eu am ajuns la o concluzie dupa ce am vorbit cu vreo 6 firme… la 2 dintre ele am renuntat doar pentru ca mi s-a parut oferta mai buna in alta parte prin Ardeal (ca sa nu le fac reclama 🙂 ), raport pret – spatiu – calitate. Nu zic ca si altii nu sunt buni, insa asa a fost la mine. Si primul spatiu de gazduire l-am achizitionat cu mai multi ani in urma.
Important: tot ce arata bine si e perfect functional COSTA. Nu exista ieftin sau gratis pe net, e doar marketing…
Bafta maxima cu noul site! 🙂
Multumesc mult!