In acest articol vreau sa-ti vorbesc despre blog-uri si site-uri, despre asemanari, dar mai ales despre cele mai importante elemente care le diferentiaza. In primul rand vreau sa precizez ca ma refer la platforma wordpress. Mi se pare cea mai reprezentativa, pentru ca aproape 30% din site-urile de pe internet sunt construite pe acest sistem. Ma concentrez aici pentru ca in jurul acestei platforme s-a dezvoltat un sistem care acopera majoritatea nevoilor celor care le folosesc. De la sisteme de securitate, design, e-commerce etc., de la gratuit la platit, de la simplu la complex, wordpress s-a impus ca fiind unul dintre cele mai complete sisteme pentru utilizatorii de internet.
Optiunea de a alege un blog sau un site apartine fiecaruia in functie de nevoile si contextul personal. Nevoi ma refer la mesajul transmis, nisa, imaginea pe care o construieste. Sunt situatii in care un blog e prea putin, iar un site prea mult. De asemenea, contextul personal este diferit: bugetul pe care il are fiecare de investit, cunostintele pe care le detine.
- Un blog este caracterizat, in principal, prin faptul ca este aproape gratuit. Spun “aproape” pentru ca sunt necesare investiile de energie si timp. Este oferita o platforma cu gazduire gratuita, cu diverse template-uri ca design si functionalitati. Procedura de alegere a domeniului si instalare este foarte usoara. Practic, mai mult timp iti ia sa-ti faci cont si sa-l personalizezi. Platforma este intuitiva, inclusiv in limba romana, iar pe internet sunt o gramada de tutoriale care iti explica ce si cum. Iti creezi contul, alegi domeniul dorit, iar blogul este deja instalat. Panoul de administrare se acceseaza usor, adaugand /wp-admin dupa numele domeniului.
- O alta diferenta este ca numele domeniului tau va aparea cu denumirea, de ex: domeniulmeu.wordpress.com. Practic, ceea ce alegi tu este un subdomeniu al wordpress.com. Sunt multe persoane care platesc pentru un domeniu propriu, pentru a scapa de acea “extensie” si pentru a fi mai “profi”. In momentul in care iti cumperi un domeniu, vorbim de site, desi multi utilizatori il folosesc tot ca pe un blog. Doar pentru scris si chestii usoare de promovare, fara a urmari un avantaj propriu zis – ma refer la imagine sau vanzari – e suficient un blog. Daca vrei mai mult, daca vrei o imagine buna, daca ai un mesaj puternic, daca oferi un produs sau servicii profesionale la un nivel extins, atunci e cazul sa iti faci un site.
- Un blog e mai usor de intretinut, practic nu ai nevoie de gazduire pentru ca e gratuita (in limita a 5Gb de continut), toate update-urile se fac automat, plugin-urile sunt deja instalate. De asemenea ai si limitari la continut, la design si la monetizare. In afara de servicii afiliate sau advertoriale nu prea ai cum sa scoti bani din blog. Nu poti realiza vanzari, upload-urile sunt limitate, video-uri poti insera doar din alte surse, gen youtube sau vimeo. De asemenea, galeriile foto sunt limitate si nu cele mai aspectuoase, paginatia este mai greu de realizat, avand doar optiuni de word sau, daca ai minime cunostinte de html, poti insera un tabel. La un site aceste optiuni sunt limitate doar de cunostintele proprii sau ale programatorului/webdesigner-ului care iti construieste site-ul. Bineinteles si de bugetul pe care il ai la dispozitie.
- O diferenta majora este cea a spatiului de gazduire care, dupa cum spuneam mai sus, la wordpress e limitata. Daca ai multe poze, la un moment dat te vei lovi de aceasta problema. Fotografiile este bine sa fie redimensionate si adaptate pentru internet, astfel incat sa-ti ocupe mai putin spatiu. La un site nu vei avea problema spatiului (iti cumperi cat ai nevoie), dar vei avea problema vitezei de incarcare. Oricum este bine sa-ti optimizezi imaginile si video-urile. Asta e o discutie separata, intr-un alt articol.
- Securitatea blogului este asigurata de platforma wordpress si nu trebuie sa-ti bati capul cu asta. La un site vei avea nevoie de acest lucru si este bine sa alegi un provider care iti ofera niste servere mai serioase. Sunt diverse moduri pentru a-ti proteja site-ul, gazduirea este una dintre ele. CPanel – interfata de administrare a conturilor de hosting are module de securitate si anti-spam. Este bine, dar nu suficient. Daca ai lucruri valoroase in site, baze de date, daca ai un magazin online, e recomandat sa ai si un certificat SSL. Si de asemenea, atat la blog, cat si la site, este indicat sa ai parole foarte bine construite, care sa contina numere si semne de punctuatie inserate aleatoriu, un minim de 8 caractere recomand eu. Practic, blogul poate fi “spart” doar prin ghicirea numelui de administrator si al parolei. La site pot fi adaugate si alte conditii de securitate.
- Design-ul blogului este limitat practic de template-ul pe care ti-l alegi. La site e limitat doar de imaginatie si cunostintele de programare sau webdesign. Si de buget, dupa cum am mai precizat pot fi cumparate o gramada de template-uri cu un design foarte bun si multe functionalitati. Poti sa alegi culori, elemente vizuale, fonturi, structuri in functie de preferinte. Problema pe care o vei avea si care face diferenta este implementarea temelor alese si integrarea lor in site. Pentru asta ai 2 solutii: urmaresti tutoriale si inveti bine limba engleza sau apelezi la un webdesigner. Sfatul meu este, mai intai de toate, sa te lamuresti bine asupra SCOPULUI site-ului si asupra IMAGNII acestuia, adica e bine sa stii de la inceput pentru ce il faci si cum vrei sa arate. Poti sa mai faci mici modificari pe parcurs, insa vei vedea ca unele sunt foarte “scumpe” de realizat.
Atat la blog, cat si la site, e bine sa ai elementul tau de identitate vizuala, adica un logo propriu. Sunt o multime de programe in care poti sa-l faci singur sau daca vrei ceva mai stilat intra pe site-uri gen fiverr. Cu un buget minim vei avea un logo frumos si/sau aproape original J . Daca ai un business pe care vrei sa-l dezvolti, daca vrei sa creezi un brand, apeleaza la un grafician profesionist.
- De asemenea, mentionez ca element important, indiferent de optiunea blog/site, SEO – Search Engine Optimization. La blog esti limitat, dar daca scrii bine, stii sa inserezi cuvintele cheie, te interesezi cat de cat cum se face acest lucru si pentru imagini, poti urca in google foarte usor. Cel mai important lucru este perseverenta, frecventa cu care scrii. La site-uri ai ceva mai multe optiuni si plugin-uri care te pot ajuta. Insa baza e bine sa o cunosti si sa folosesti cuvinte cheie in articole. Daca ai un business, iti recomand profesionisti pentru a creste organic in motoarele de cautare. Batalia e mare pentru prima pagina, iar campaniile adwords sunt mai mult o cheltuiala daca nu stii ce faci.
Cel mai important lucru este SCOPUL pentru care te promovezi pe internet. E bine sa stii de la inceput ce urmaresti, pentru ca sunt cazuri in care pleci cu un blog, muncesti cativa ani si o iei de la inceput cu un site ca sa-l faci cunoscut si sa poti urca din nou in motoarele de cautare. Blogul este o buna practica, te obisnuiesti, intelegi modul de operare. Daca stii ce vrei de la inceput, poti sa faci acest lucru intr-un site si muncesti o singura data. Insa doar daca vrei sa tii un jurnal sau sa-ti exprimi punctul de vedere pe diverse teme, blogul e suficient. Fara batai de cap, fara stres, doar disciplina de a posta constant.
In concluzie, din punctul meu de vedere, scopul este factorul esential care te ajuta sa alegi. Restul vine de la sine, daca ai rabdare si cauti solutii. Daca nu ai cunostintele necesare, poti apela la un prieten, la tutoriale, la site-uri cu tutoriale care te vor ajuta. Dar daca ai un produs sau serviciu specific, daca vrei sa te pozitionezi ca expert, apeleaza la programatori si webdesigneri profesionisti care iti vor face un site profesionist. Te va scuti de o gramada de batai de cap, de timp pierdut, de energie consumata, iar timpul tau il vei investi in ceea ce stii sa faci mai bine: sa perfectionezi produsul sau serviciul si sa-l vinzi. Insa vanzarile pe net sunt subiectul unui alt articol.
Sunt curios, care sunt provocarile tale cu blogul sau cu site-ul, ce alte diferente vrei sa mentionezi sau orice comentariu legat de acest articol. Iar daca ti se pare util, da-i un like si trimite-l prietenilor tai care au nevoie de aceste informatii. Asta inseamna ca-ti pasa de ei si de problemele lor. Adu-ti aminte, sharing is loving…