De cativa ani, fotografiile de la nunta sunt pastrate in alte moduri decat albumele clasice. Aparatele foto cu film au fost inlocuite cu aparate digitale, fotografiile sunt stocate pe support magnetic, cd-uri, dvd-uri, memory stick-uri etc. La fel si albumele in care fotografiile erau puse una cate una, prinse in diverse moduri in paginile albumului, au evoluat. Fotografiile sunt puse acum in albume tip foto-carte sau photobook-uri cum sunt numite pe toate site-urile de specialitate, termenul fiind preluat ca atare din limba engleza.
Fotografiile, in loc sa fie dispuse cate una, maxim doua, pe fiecare pagina, sunt printate direct pe paginile albumului. Fiecare pagina contine o foaie dintr-un material special de 1-2 mm grosime intre colile foto printate si lipite de o parte si de alta, ca un sandwich. Datorita acestui fapt au si aspectul cartonat, inflexibil cand sunt rasfoite.
Hartia fotografica este de o calitate superioara, cu aspect mat, pe care nu raman urmele degetelor si pe care culorile rezista mult mai mult timp. Producatorii garanteaza rezistenta culorilor la razele ultraviolete zeci de ani (pana la 100 zic unii!), iar altii chiar la apa, fara sa capete aspectul sters al fotografiilor clasice. Un alt avantaj al foto-cartilor este ca paginile sunt printate ca niste colaje, nu numai cate o fotografie pe pagina, putand fi adaugate si alte elemente grafice, rezultand astfel imagini spectaculoase. Practic sunt mai multe fotografii aranjate pe o pagina deschisa, intr-un album mediu (si aerisit) avand loc 80-90 de poze de la nunta, botez etc. Pot incapea si mai multe, dar capata un aspect ingalat, iar eu nu recomand niciodata asa ceva.
Copertile pot fi de mai multe tipuri. Avand un aspect solid, pot fi printate cu orice imagine, iar fotografia de pe coperta poate avea aspectul unui tablou (pe canvas) sau poate fi incadrata intr-o coperta din piele, naturala sau sintetica. In functie de acest aspect si preturile difera, cele cu coperta din piele naturala fiind un pic mai scumpe, dar mult mai solide si mai rezistente in timp. De asemenea, pielea se intretine mult mai bine, exact ca orice alt produs din acest material, praful este indepartat foarte usor. Sunt si albume mai “excentrice”, la care coperta este acoperita de un material acrylic, ca un geam pe deasupra. Practic sunt o multime de posibilitati pentru a pastra cat mai mult, si mai ales cat mai bine, amintirile de la nunta, botez, aniversare etc. Pe coperta se pot grava numele mirilor (copiilor sau alte texte) atat in piele, cat si in relief, iar cele mai scumpe (la propriu si la figurat!) sunt ornate chiar cu cristale Zwarovski.
Photobook-urile pot fi protejate in cutii speciale, facute la comanda din acelasi material precum coperta sau in “plicuri” cartonate, pentru a fi ferite de praf sau alte intemperii.
Personal recomand pastrarea amintirilor in acest mod, indiferent ca este vorba de nunta, botez, serbari sau aniversari, momente unice in viata fiecarui om. Chiar daca la moda este postatul pe facebook sau pe alte retele de socializare, totusi un album tip fotocarte sau photobook este mult mai elegant pentru a fi expus, fiind o varianta exceptionala a albumelor clasice si a fotografiilor scoase pe hartie.
Daca iti plac fotografiile si albumele foto-carte, da un like acestui articol si trimite prietenilor tai aceste informatii. Unii dintre ei s-ar putea chiar sa aiba nevoie de ele si sa-ti multumeasca!