Puterea lui "multumesc"

Multumesc on FloartgraphyDe cate ori ati facut ceva fara sa auziti un “multumesc”? Nimic din partea  sefului, niciun cuvant din partea sotului/sotiei sau a copilului. Cum v-ati simtit atunci? Dar noi, de cate ori am primit ceva fara sa adresam un cuvant? Am plecat de la magazin, de-acasa, de la ghiseu, de la serviciu, fara sa adresam macar un cuvant de multumire. Ce am lasat in urma? Nu m-am gandit la acest lucru pana cand am ajuns sa prestez anumite servicii pentru diverse persoane. Un simplu multumesc  te poate determina sa faci mai mult decat credeai ca poti face. Mai mult decat te asteptai. De ce?

Si eu aveam acest obicei de a primi ceva fara sa soptesc macar cuvantul magic. Nu m-am gandit niciodata de ce in copilarie, bineinteles in cei “7 ani de acasa”, mi se tot repeta acest cuvant. Ce spui cand primesti ceva? Probabil ca atunci cand platesti pentru un serviciu te crezi indreptatit sa omiti acest obicei. Insa am invatat in timp ca lucrurile sunt un pic diferite. Iar a multumi pentru un lucru, chiar si atunci cand doar te gandesti la el, iti poate aduce acel lucru mai repede. Self-programming, influentare pozitiva, atractie, poti numi oricum aceasta “strategie” de a multumi pentru ceva primit sau pe care il vei primi.

In ceea ce priveste relatiile sociale, acest simplu multumesc m-a impulsionat sa fac fotografii mai bune, un montaj deosebit, un retouch mai atent, sa ofer ceva in plus. In timp am invatat sa folosesc eu insumi acest cuvant pentru a “scoate” tot ce este mai bun din “celalalt”. Am prins acest obicei, dupa zambetul dinaintea fotografiei, un multumesc dupa aceea. In mod inconstient, celalalt este atras de faptul ca folosesc acest cuvant, poate inutil la momentul respectiv, insa ceva din el va oferi mai mult in momentul urmator. Si ma refer la dispozitie, pentru ca orice fotograf sau cameraman, profesionist sau nu, are nevoie de o stare buna a celui (sau celor) care sunt in cadru pentru ca imaginea sa fie perfecta. Desi cei mai multi cauta tehnica in fotografie, personal am observat ca psihologia este mult mai importanta. Emotia pe care o starnesti in persoana pe care o fotografiezi, emotia care se naste in persoana care admira fotografia. Totul este legat, reactie cauza-efect. Daca adaugi propria stare la baza fotografiei, ai ingredientul perfect pentru a obtine o fotografie reusita. Partea si mai frumoasa este atunci cand lucrezi cu grupuri de oameni. Comunicarea este solutia. Spune un multumesc din suflet. Dupa aceea te poti gandi la tehnica.

Ce-ar fi daca ai folosi aceasta strategie in viata de zi cu zi? Incearca!

 

(sursa poza: www.fggam.org)

4 thoughts on “Puterea lui "multumesc"”

  1. adevărat… un mulțumesc face cât o mie de cuvinte sau chiar mai mult, mai ales dacă e spus din inimă 🙂

    • Multumesc este o stare, un fel de a comunica cu cel/cei de langa noi. Un multumesc ne aduce mai mult decat ne asteptam si este un obicei pe care fiecare ar trebui sa-l adopte, indiferent ce face, unde lucreaza, invata etc. 🙂

  2. Thanks for letting me camp out in your blog for a little while today. I had a great time and tried to leave my campsite as good as when I arrived. I’ll be back!

Leave A Comment