Hora Bucovinei – traditie in Moldova

In fiecare an, mii de oameni se aduna la Frasin, un mic orasel din judetul Suceava. Aici localnicii vin sa se intalneasca, sa vanda din produsele lucrate peste iarna, ciobanii coboara de la munte, au improvizat cateva stane din lemn si vand branzeturi. Lume multa, oameni veniti de departe se lauda cu animale deosebite, vite, oi, cai si caini. Animalele sunt bine ingrijite, impunatoare, unele dintre ele arata ca din povestile bunicilor. Copiii sunt fascinati de cai, se invart si nu stiu cum sa se apropie de ei, parintii se targuiesc cu proprietarii sa faca cateva poze. Atmosfera este animata de doua fanfare cu traditie in zona. Un batranel sufla cu o placere deosebita intr-un fluier de lemn. In ciuda aglomeratiei am reusit sa ma strecor si sa trag cateva cadre. Dupa o lunga plimbare prin targ, ne apropiem de una dintre stane si luam niste balmos – un fel de mamaliga amestecata cu cas. Exceptional de bun, hranitor. Am mancat insa dupa o ora de asteptare. Bietii oameni abia fac fata puzderiei de oameni, pun lemne pe foc si amesteca cu sarg in mamaliga, schimba un ceaun dupa altul. Coada este la fel de traditionala, romaneasca.

Am plecat incantat, prin praf si aglomeratie. Inca 15 minute ca sa ajungem la sosea si… inapoi spre casa. Am reusit sa surprind cateva imagini care dovedesc ca traditiile inca se mai pastreaza in Moldova. Va invit sa le urmariti. Intreaga galerie foto o puteti vedea aici. Daca va plac pozele, eu postez si pe facebook sau pe google+. Va multumesc!

 

Hora Bucovinei - Frasin (4 of 7)

Hora Bucovinei - Frasin (7 of 7)

Hora Bucovinei - Frasin (2 of 7)

Hora Bucovinei - Frasin (1 of 7)

Hora Bucovinei - Frasin (6 of 7)

Hora Bucovinei - Frasin (5 of 7)

5 thoughts on “Hora Bucovinei – traditie in Moldova”

    • Nici macar cei din mediul rural nu le mai cunosc, eu am postat doar partea frumoasa a povestii. Si ceea ce am vrut sa scot in evidenta totodata. Despre multe alte lucruri nu am vrut sa aduc aminte si majoritatea oamenilor le cunosc “pe pielea lor”, cum se zice. Multumesc pentru comentariu, simte-te ca acasa printre fotografiile de pe blog :). O zi faina!

  1. Ar fi minunat daca s-ar mentine in limitele traditiilor, macar targul in sine, pentru ca vin turisti nu numai din Moldova, ci din toata tara. Si este o zona frumoasa, verde, inca neatinsa foarte tare de civilizatie. Imi pare rau ca nu am fotografiat si casele oamenilor, unele sunt deosebite si merita vazute, macar in trecere. Un orasel de oameni gospodari…

Leave A Comment